Моя зоря спогади

музику. Тепер він зізнався мені, що була у нього задумка написати декілька пісень на мої вірші. Мені це полестило. Але дуже серйозно я до того не поставилася.

У мене була давня мрія: зібрати разом трохи творчих людей і зробити такий спільний цікавий вечір. Адже у нас є люди, що самі пишуть вірші, музику. Поділилася думкою з Лайошем. Йому задум сподобався. Ми обоє загорілися тією ідеєю.

Цікавий той Лайош Молнар. У нього, виявляється, вже є свій магнітоальбом. Він підключив до телефону магнітофон і дещо мені дав послухати. Мені сподобалося, особливо „Там у степу”:

„Але скажи, чи ти зі мною поруч

Пройдеш безтрепетно по схрещених мечах?”

Сильна річ. Слова В.Симоненка. І хотілося мені якось прикласти до себе оте запитання, хоча подумки сама себе підіймала на глум: робилося і сумно, і смішно – така різниця у віці… Лайош був 1954 року народження, а я – 1941… Нічого собі… Та ці дурниці мене ще не дуже тоді доймали. Розмовляли по телефону двоє творчих людей. Ото і все. Все і нічого більше. Але найцікавіше було те, що я вже чекала його дзвінків. Так, так, чекала. Нікому б я у тому не зізналася, але собі мусила зізнатися.

Якось Лайош мені сказав:

– Хай поміж нами буде пісня…

І я написала свій перший вірш, присвячений Лайошу. Правда, йому я в тому довго не могла зізнатися, лише десь там колись, потім. А чи здогадався він, що цей вірш йому? Не знаю, не питала.

Як гарно ти сказав на час:

„Хай пісня буде поміж нас…”

І пісня стала поміж нами,

Поміж реальністю і снами.

А може… Пісня – ми самі?..

А може ми в тій диво-пісні…

На примороженій траві

Горять-палають квіти пізні…

Ні-ні!.. Я щось не те роблю,

І не про те  щось я питаю…

Я – божеволію… Люблю?..

Ні-ні… Я просто… Доцвітаю…

 

Я приходила з роботи і чекала його дзвінка. І він дзвонив. І світ для мене переставав існувати, він існував тільки в телефонній трубці, в голосі, в словах. І ми могли розмовляти годинами. Тоді, на щастя, ще не було похвилинної оплати за міські телефонні розмови. Був це вже пізній вечір, і моя напарниця по телефонному блокіратору, мабуть, вже спала. А то було б мені! Певно, криком своїм розбудила б цілий будинок.

Якось в розмові Лайош сказав:

– Я вдячний своїм батькам, що дали мені таке ім’я. Воно з ваших уст гарно звучить…

І щось повернулося в мене біля серця – защеміло солодко і терпко, як колись в юності. Отуди к бісу! І сміялася сама над собою. Хоч і кажуть іноді, що зі сміху люди бувають.

У телефонних розмовах і народився задум записатися спільно: щоб звучали між Лайошевими піснями мої вірші. Це був його задум. А для мене це було щось таке далеке і нездійсненне, про що і мріяти не годилося. Я й не уявляла собі, як воно робиться. Знала тільки, що на це потрібно багато грошей. А ще знала, що в мене їх нема і ніколи не буде. Сказала про це Лайошу. Він ніби аж образився.

– Хіба ж я вас про гроші питаю?

– Але ж як же все це має бути?

– Це вже моя турбота.

Задуми отже були. Треба було їх втілювати в життя. А для того необхідно було нарешті зустрітися. Треба ж колись… Час, по-моєму, таки прийшов. Скільки ж можна спілкуватися по телефону.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 + 11 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.