Моя зоря спогади

РОЗЛИЛАСЯ ПОВІНЬ

А поки що треба було готуватися до презентації моєї другої поетичної збірки «Повінь». Чи вже так конче треба було робити ту презентацію? Якби йшлося про мене, то я б, звичайно, не робила. Та Лайош думав інакше.

– Треба, Тетянко, обов’язково треба. Люди мають знати, що вийшла така книжка.

– Була ж інформація по радіо.

– Цього мало, Тетянко, мало.

– Це ж знову кошти…

– Нічого, якось викрутимось. І кошти знайдуться. Головне – ти не хвилюйся. Та ще от що: де будемо робити презентацію?

– Ти знаєш, Лойошку, я вагаюся. В нашому клубі не хочу. І знаєш чому?

– Ні, не знаю. Ти ж так любиш свій клуб і свій «Струмочок». Чому ж тоді не хочеш в клубі?

Я задумалась, бо й сама собі не могла того пояснити. А як же ж пояснити це Лайошу, щоб він зрозумів?

– Знаєш, Лойошку… Мені так подобалася презентація «Виклику долі», що я боюся, аби друга не пройшла гірше. Бо краще вже не може бути, а гірше я не хочу. Та й людям може видатися не дуже цікаво – знову презентація. Словом…

– Словом, я зрозумів. Давай тоді зробимо в Будинку вчителя.

– А ти думаєш, що можна буде?

– Думаю, що так. Тільки жаль, що зал там маленький.

– То й добре. Зробимо тихенько, без галасу.

– Чого це тихенько? У нас радість: друга збірка вийшла. То чому ж тихенько?

І почалася підготовка. Знову бігав і метушився Лайош. А я все ще не мала вишиванки. І тим трохи журилася.

 

І знову звучала музика. Цього разу за піаніно був Еміл Кобулей, а зі скрипкою – кращий скрипаль Оперного театру Габор Олмаші. Звучала музика і в неї впліталися мої слова.

«Я іду до вас, люди, і несу на своїх долонях розкрилене своє серце. А в ньому – рядки моїх віршів, мелодії моїх пісень і любов до вас, до всього білого світу… І якщо я не дійду, і якщо я впаду по дорозі, то впаде і розіб’ється моє серце, а з нього випадуть рядки моїх віршів, випурхнуть птахами мої пісні, а любов моя розіллється дивовижним світлом, так, обов’язково світлом, бо світло для мене – це щось таємниче і загадкове…»

Ці слова стануть потім частиною передмови до наступної поетичної збірки «Солоспів», а поки що… А поки що звучить музика і звучать мої слова і падають в серця людей, що сидять у цій залі.

Презентацію вела Алла Кінзера – жінка розумна і спокійна. Вона, здається, перейнялася моєю поезією взагалі  і «Повінню» зокрема. Вводила мою книжку в світ літератури Галина Гордасевич, і я тішилася з того, що така знана поетеса так тепло відзивалася про мої вірші: «Вірші написані професійно…». Це була добра оцінка відомої поетеси, що в свій час одержала премію О.Білецького як критик. Ще багато гарних слів казала Галина Гордасевич. А я була, неначе в якомусь нереальному світі.  Я сприймала ті слова, наче йшлося зовсім не про мене.

«…Єдина нота у світовому оркестрі, але без цієї ноти оркестр сфальшивив би». І я була вдячна тому «світовому оркестру», котрому я була цією єдиною нотою.

Співав ансамбль «Криниці любові». Співав мої пісні, дарував мені свої. Я люблю цей ансамбль. А сьогодні я всіх любила якось по-особливому. Любила б, певно, і недоброзичливців своїх, бо я була щаслива. Та тут, здається, недоброзичливців не було. В залі були мої обидві Олі, Веня, сусідка Марина з сестрою, мої сини з невістками і Олександр Пестов, – і  з близьких більше нікого, всі інші – чужі. Та було якось так… По камерному затишно, тепло і щиро. Та, як на мене, якби був мій «Струмочок», було б краще. Тут, в цьому  затишному невеличкому залі, коли ми з Лайошем співали під його бандуру, я раптом повірила, що колись вийде і моя наступна збірка. Повірила, бо в те вірив Лайош.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − fifteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.