Моя зоря спогади

Вчилася я добре. Мріяла про вуз, але розуміла, яка недосяжна ця моя мрія. Незрячій дівчині без матеріальної підтримки було важко про щось мріяти. А чим мені могли допомогти мої батьки, котрі працювали в колгоспі?

Після закінчення школи нас направляли працювати на спеціальні підприємства для сліпих. Працювали по різних цехах. Робили  щітки, вязали сітки, клеїли паперові пакети, набивали наконечники на шнурки для взуття. Я влаштувалася у Львові в щітковий цех. Було важко. Нас вчили в школі, що на роботу треба йти, як на свято. Свята я не відчувала, але на роботу йти мусила, бо це була необхідність. Тут я познайомилася з цікавими людьми – такими ж незрячими робітниками, як і я. Це було життя відмінне від того, яким я жила в своєму інтернаті. Робота була важка і малозаробітна, та й здоров’я у мене після перенесеного в дитинстві менінгіту було так собі. Та все ж це була робота, що давала кусок хліба. Поза роботою співала в ансамблі «Струмочок». Разом з ансамблем виступала на сценах художньої самодіяльності, співала, читала власні вірші. Про це я потім ще напишу у своїх книжках. Та це буде потім, колись. А поки що я жила таким життям, яким жили мої друзі. Часу у мене завжди чомусь було обмаль.

Я ходила на підготовчі курси, що організувалися при Львівському університеті ім.Івана Франка. Я мріяла про журналістику. Але для того, щоб поступити на факультет журналістики, треба було мати свої публікації і стаж роботи в якійсь редакції. З мрією про журналістику довелося попрощатися. Вирішила йти на філологію. Літературу я любила, навіть трохи писала вірші, так що філологія не була для мене чужа. І знову ж таки … На стаціонарне  (денне) навчання я йти не могла. Саме тоді вийшла постанова чи указ про те, щоб у вузи приймати тих, що мають не менше, ніж два роки  стажу роботи. А в мене на той час був за плечима лише рік. Що робити? Махнула рукою та й пішла вчитися на вечірнє відділення філологічного факультету.

Вчилася. Було важко. Після роботи в цеху – лекції в університеті. Та й мами поруч не було, щоб нагодувати смачним обідом чи вечерею. Про все треба було думати самій. А ще треба було оплачувати читця, бо спеціальних підручників крапковим шрифтом для вузів не було. Використовувала магнітофон. Іноді, чого там критися, хотілося все це покинути. Але не кидала. А ще лякала безперспективність: незрячому вчителеві було дуже важко знайти собі роботу, а філологу практично неможливо. В житті мені нічого не давалося легко,  зате все життя везло на хороших людей. Поталанило і цього разу. Директор вечірньої спецшколи П.О.Машировський взяв мене до себе на роботу.  Я перевелася на  заочне відділення. Вчитися стало важче, зате мала півставки в школі і роботу на підприємстві я також не залишала. Було важко, я чомусь завжди непосильно себе завантажувала.

Вийшла заміж за людину, котру любила з шкільних років. Все було б добре, але я пішла в невістки у родину, де не дуже мене хотіли: вони мріяли про зрячу невістку, хоча їхній син, а мій чоловік також був незрячий. Довелося самоутверджуватися, доводити, що я можу бути повноцінною жінкою і господинею.

Народила двох синів. Давала їм раду, тішилася з того, як вони росли. Жили, хоч і не дуже розкішно, та дружно і більш-менш щасливо. Мій чоловік Фелікс Фролов писав дисертацію з політичної економії. Оскільки  він  був також незрячий, нам потрібно було знову ж таки оплачувати читців для його роботи.

Мріялося, що, коли він захиститься, то матеріально нам стане легше. Але не так сталося, як гадалося. Словом… Словом, він  зустрів іншу – і ми розлучилися. Все це просто пишеться, та не просто було пережити. Розлучилися перед його захистом, так що матеріальних благ від дисертації я так і не зазнала.

Розміняли квартиру. Я опинилася далеко від своїх друзів, від своєї роботи, одна з дітьми. Довелося звикати. Через якийсь  час у мене народився мій третій син. Над усе хотіла, щоб діти мої росли здоровими і щасливими, а головне – щоб виросли вони нормальними людьми. Діти вчилися. Я працювала. Мусили мені допомагати, бавили одне одного, виконували деякі обовязки по господарству. Я, як могла, виховувала їх. Вчила добру і чесності, намагалася  переконати, що кожна людина мусить чесно заробляти свій кусок хліба, як мене вчили мої батьки. У найскрутніші хвилини мого життя мені  допомагали мої  друзі.

Вірші в цей час майже не писала. Не писалося. А іноді, коли навіть народжувався якийсь, то ліньки було й записувати. А для чого? Вже неодноразово пробувала щось надсилати до газет і журналів. Марна справа, не друкують: «мало ідейної вагомості», «читайте радянських поетів». Поткнулася було у наші журнали, що виходили для сліпих крапковим шрифтом. Надіслала вірші «Перехожим», «Яблуко». Здавалося б, мали б підтримати. Але ні, – і тут глуха стіна. Одержала вражаючу відповідь від нашого незрячого поета В.Забаштанського. Тоді, правда, він ще не був таким відомим, яким став пізніше, але його слово вже й тоді важило багато. Його відповідь особливо вразила мене, тому я її зберегла. Але, аби зрозуміти абсурдність тієї відповіді, подам вірш, який я тоді надіслала у наш журнал для сліпих.

ПЕРЕХОЖИМ

Зітхають сумно перехожі,

Що я не зовсім певно йду.

Невже їх втішити не може

Усмішка в мене на виду?

Мене питають: «Вам не гірко ?»

І я кажу: «Запевне, ні.

Турбот і справ у мене стільки,

Що плакать ніколи мені.

У мене щастя так багато,

Що, мабуть, вистачило б всім,

І я не хочу смуток втрати

У свій веселий нести дім.

У мене серце хвильно б’ється…

Я ледве втримую пісні…

То тільки вам чомусь здається,

Що страх, як боляче мені».

То ж не зітхайте, перехожі,

Що я не зовсім певно йду.

В моєму серці квітнуть рожі,

Котрі не квітнуть у саду.

 

Львів-центр, вул.Чернишевського, 25/14

Фроловій Т.І.

Шановна Тетяно Іллівно!

Редакція журналу «Заклик» ознайомилася з Вашим віршем „Перехожим” та, на жаль, надрукувати його не зможе. Дуже добре, що Ви така оптимістична людина, бадьоро дивитеся на життя. Добре, що у Вашому серці багато радості. Якою б людина не була, і в які б вона труднощі не потрапляла, вона повинна завжди залишатися людиною.

І щодо змісту Вашого листа у нас немає ніяких претензій.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 4 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.