Статті про Тетяну Фролову

                                                            Своя в нас пісня…

            Недавно учні та педагоги нашої школи мали нагоду прекрасно відпочити і збагатитися духовно?: до нас завітав дует- подружжя- Тетяна Фролова та Лайош Молнар.

            Цих талановитих людей об’єднала терпимість до примхливої долі, велика любол до музики, поезії, пісні.

            Поезія Тетяни- проста, доступна і водночас бентежна, а ще поетеса прекрасно співає. Вона є солісткою ансамблю «Струмочок».

            Тетяна і Лайош унікально поєднали свої таланти, адже пан Молнар- чудовий бандурист. «Творче подружжя» виступало уже в багатьох школах, інститутах, училищах і університетах нашої області.

            Учнів й учителів зачарував солодкий і ніжний голос поетеси і виконавиці Тетяни під мелодійне звучання бандури Лайоша.

            Особливо припала всім до душі інтимна лірика та дитячі вірші поетеси .

            Щирою подякою від учнів та їхніх представників, гарячі оплески цікавим і талановитим гостям.

            Ми дивувалися, як вони так сильно можуть любити життя, і так вірити у себе, свій народ. Цього багатьом слід повчити.

            Тетяна Скоропад учениця8 класу Воля-Висоцької неповно середньої школи.

            «Відродження» 4 квітня 2001 року.

 

Співаймо хором, люди…

 

П’ять років у житті людини – це лиш мить. Від 55 років до своїх 60 незряча поетеса, прозаїк, піснярка видала сім ваговитих збірок поезій, прози, казок…

До ювілею вона підбила цей вельми короткий час творчості жартівливою і водночас серйозною поетичною самопосвятою, у якій ніби признається, що доспівала своє…

Про що хотіла сказати? Що творчість закінчена? А чи просто про те, що досягла поставленої мети? Сказати важко, бо її енергія і самобутній талант струмують потужним життєдайним джерелом. Вона стала знаною і шанованою не тільки в Україні, ай у Європі. Шанувальники творчості Тетяни Фролової всіляко сприяють, аби її твори швидше дійшли до людей, спраглих у щирому і теплому поетичному слові.

Її творчість розпочиналась співом у вокальному ансамблі УТОС “Струмочок” понад 35 років тому. Багато його учасниць не бачили своїх слухачів, але відчували їх серцем і чули шквал бурхливих аплодисментів за високопрофесійну виконавську майстерність. А скільки Тетяна дала концертів зі своїм чоловіком кобзарем Ларошем Молнарем. Де не бували вони удвох»?

          У ювілейні дні поетеса звітувала перед своїми земляками на Тернопільщині у Білозірці, в обласному центрі. Творчий звіт відбувся також у будинку культури Львівського увп УТОС. Вшанувати талановиту поетесу прийшли представники громадськості, Тернопопільського земляцтва у Львові, кобзарі з усіх усюд України, зарубіжні друзі і численні шанувальники її творчості. Від обласного відділення Фонду України соціального захисту інвалідів, який був спів спонсором однієї із творчих збірок, також було озвучено вітальний адрес і квіти.

          Стало прикро, що це не було помічено колегами-поетами, які у своїй творчій спілці могли б мати цей творчий діамант. Можливо, зневірилися у своєму житті поезії через економічні негаразди?

          Далебі, творчість живе, вона турбує і пробиває собі дорогу до сердець людей, кличе їх до спільності у своїй державі та уславлення її.

          Борис Машталярчук.

«Повір у себе», 1-31 травня 2001 року.

 

ТВОРЧИЙ ЗЛЕТ ТЕТЯНИ ФРОЛОВОЇ

Поети народжуються навесні – саме тоді Бог обдаровує їх тим поетичним даром, таїну якого осягнути не може ніхто.

Цьогорічна весна, заквітчана Великоднем, для поетеси Тетяни Фролової є особливою, – 22 квітня їй виповнюється шістдесят.

На білому світі все меншає прихистку для поетичного слова. У час ринку розваг, всесвітньої техногенної прагматично-комп’ютерної задухи, коли ігноруються християнські заповіді, стає закономірним існування людей без душ, а людства – без мистецтва. Головне, що емігрувати від цього нікуди -хіба що у власну творчість. Тому теперішня поезія виживає не завдяки, а всупереч обставинам. І хоча зараз реліктом є людина, яка пише, та поезія твориться.

Людина, яка вже доволі повно збагнула гіркаво-солодкий смак життєвої реальності, Тетяна Фролова доносить слово до наших душ не лише на папері, а й перед реальними слухачами й поцінювачами поезїї в залах, аудиторіях, клубах, разом зі своїм чоловіком кобзарем Лайошем Молнарем, який надихає людей натхненною кобзарською думою і піснею.

Тож зичимо від редакції «Повір у себе» славній поетесі України, на превеликий жаль, ще не членкині Національної спілки письменників України, Тетяні Фроловій міцного здоров’я, щастя і многая літ служіння українському народові. Хай Ваше цілюще поетичне перо воскрешає у людських душах оптимістичні думки та прагнення до розвою весняних радощів на життєвому полі.

З роси і води Вам, ювілярко, і широкого гостинця у члени Національної спілки письменників України!

            Кредитова спілка «Софія» на звітній конференції на стендах виставила книжки Тетяни Фролової.

Далі добірка віршів Тетяни Фролової.

«Повір у себе» 16-30 квітня 2001 року

 

ПОЕТЕСА З-ПІД БІЛИХ ЗІР

Тернопільський краєзнавчий музей, Інститут національного відродження України й Тернопільський осередок Нау­кового товариства імені Шевченка про­вели літературно-мистецький вечір, приурочений до 60-річчя від дня народ­ження талановитої української поетеси з села Білозірки Лановецького району Тетяни Фролової, котра мешкає у Львові.

Вечір почався високомистецькою композицією ансамблю Львівського відділення Українського товариства не­зрячих “Струмочок”, яка складалася з найкращих   пісень   українських композиторів, серед яких не загубилися І пісні на слова й музику ювілярки. Пісні перепліталися з віршами Фролової у виконанні авторки та учасниць ансамб­лю.

Слово про поетесу, прозаїка, співачку і композиторку з Білозірки випало виго­лосити мені. Й прагнув змалювати об­раз натхненної мисткині-патріотки та мужньої людини, яка перемогла тяжку біду і с для всіх нас прикладом.

Вірші ювілярки читали заслужена ар­тистка України Віра Самчук і тележурналіст та літератор Ярослав Гевко, автор телефільму про поетесу.

Ще одну незабутню композицію створила Тетяна Фролова разом із своїм чоловіком — кобзарем і композитором Лайошем Молнаром. їх об’єднує не тільки спільне горе, а й творчість. Солінізантка читала власні вірші, разом із Лайошем співала його пісні на свої сло­ва, чоловік виконував лемківські співанки тощо.

Щедрим був музичний дарунок для визначної землячки від уславленого ан­самблю Тернопільської філармонії “Візерунок” яким керує Мирослав Бабчук (солістка Світлана Покидько), а також учнів Тернопільської обласної експери­ментальної школи мистецтв, що бук­вально зачарували своїм мистецтвом:

Євгенії Згурської (спів), Софійки Мийник (скрипка), Артемка Замкова (віолончель), Олі Магац (бандура), Наступі Брездень (фортепіано).

Щиро привітали ювілярку директор краєзнавчого музею Венедикт Лавренюк, учителька Тернопільської школи для не­зрячих Ганна Богатирьова, працівники управління соціального захисту та фон­ду Інвалідів Ірина Базилввська і Володи­мир Качановський. Відомий графік Ярос­лав Омелян подарував поетесі створе­ний до цього вечора екслібрис.

“Я СТОЮ НА СПЛЕТІННІ ВІКІВ І ЕПОХ…”

Христос воскрес!

Провидінням Божим ювілей прекрасної української поетеси Тетяни Фролової випав на світлий воскресний час. І це глибоко символічно, адже кожним своїм рядком по­етеса утверджує християнську істину, без якої не було б нашої віри — Христос воскрес!

Учімося у цієї незвичайної жінки. Навер­таючись до Бога, до церкви, не охаймо і не ахаймо за кожним словом “Боже ж мій, Боже!” Нехай кожне наше слово волає до Бога своєю суттю, а не взиванням Його імени всує, бо гріх се є. Не забуваймо, що спочатку було Слово і Слово було Богом.

Та коли усе наше єство прагне створити власну молитву в поезії, тоді творімо її. І зно­ву вчімося у нашої поетеси! Бо хто ще так картає нас, недолугих, іменем Христа, як вона. У переддень творчого вечора Т.Фролової під час засідання ювілейної Гнатюківської комісії я запросив присутніх на цей вечір. Сло­во взяв відомий тележурналіст та літератор Ярослав Гевко і прочитав дивовижного вірша Фролової “За що ти, люде, розіп’яв Ісуса? Всі були вражені. Ось ці рядки:

В глибінь віків заглянути боюся,

Та вже душі не стримати порив,

За що ти, люде, розіп’яв Ісуса?

Хіба зате, що Він добро творив?..

Не спинені чорнобильським відчаєм,

Ми славимо, о Господи, Тебе.

І кожен день Ісуса розпинаєм,

Як не Ісуса, то самих себе.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − 4 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.