Тексти листів та листівок від Миколи Мушинки до Тетяни Фролової та Лайоша Молнара

Пряшів, 5.9.1999 р.
Дорогий пане Лайошу і пані Тетяно!
Після розмови з Вами я негайно написав листа Тернопільській держадміністрації, копію якого Вам надсилаю. Такого ж листа я написав і Роману Лубківському у Львів, запропонувавши провести презентацію у Львові 2 листопада. Подзвоніть йому і домовтеся.
Я постараюся привезти із собою якнайбільшу кількість примірників, хоч можу мати труднощі на кордоні заради мита. Після завтра наш син Олесь повернеться з Канади і зараз же запустить «Стежку» до друку. Пару примівників я б хотів узяти із собою в Канаду, куди поїду 7 жовтня. Зверніться у цій справі до Григорія Шумейка, Спілки письменників та інших організацій.
На. презентації «Фуршет» не обов’язковий. Без нього можна обійтися. В жодному разі він не сміє бути за Ваші кошти. Головне, щоб були люди, які люблять справжнє мистецтво і засоби масової інформації – телебачення, радіо та преса.
М. Мушинка
РБ.: долучаю й копію листа, висланого у білозірську сільраду. З нею теж зв’яжіться. До зустрічі!

Пряшів, 5.9.1 1999 р.
Дорогий пане Лайошу і пані Тетяно ! Після розмови з Вами я негайно написав листа Тернопільській державній адміністрації, копію якого Вам надсилаю. Такого ж листа я написав
і Роману Лубківському у Львів, запропонувавши провести презентацію у
Львові 2 листопада. Подзвоніть йому і домовтеся.
Я постараюся привезти із собою якнайбільшу кількість примірників,
хоч можу мати труднощі на кордоні заради мита. Післязавтра наш син
Олесь повернеться з Канади і зараз же запустить “Стежку” до друку.
Пару примівників я б хотів узяти із собою в Канаду, куди поїду 7
жовтня. Зверніться у цій справі до Григорія Шумейко, Спілки
письменників та інших організацій.
На. презентації “Фуршет” не обов’язковий. Без нього можна обійтися. В
жодному разі він не сміє бути за Ваші кошти. Головне, щоб були люди, які
люблять справжнє мистецтво і засоби масової інформації – телебачення,
радіо та преса.

Пряшів, 5 вересня 1999 р.
Сільська села Білозірка
Тернопільської області
Вельмишановні друзі!
Вам напевно відомі три поетичні збірки Вашої землячки Тетяни Фролової-Кноль: «Виклик долі», «Повінь» та «Солоспів» (Львів, 1996-98). Нині моє приватне видавництво «Карпати» у Пряшеві (Словаччина) видає її деб’ют у прозі – першу частину трилогії «Поклонюся землі» – «Стежка від воріт». Це – спогади сліпої поетеси на її дитинство, прожите в Білозірці. Це своєрідний гімн авторки її рідному селу, яке вона ціле життя безмежно любить і до якого завжди радо повертається. В книзі описано важке життя в роки війни, але й післявоєнні негаразди, календарні звичаї, менталітет людей, репресії, арешти, роботу, розваги, вечорниці, одним словом – сільський побут. Цінність книги полягає в тому, що все це подано «очима» сліпої дівчини, Богом наділеної поетичною душею. Її спогади – поезія у прозі, глибоко правдиві і щирі. Я є професор університету, академік Національної академії наук України та кавалер почесного ордена Президента України «За заслуги», автор півсотні книжок і понад тисячі наукових статей. Прорецензував я не одну сотню рукописів та мушу сказати, що такої щирої й переконливої розповіді я ще не читав. Тому взявся за видання рукопису на власний кошт.
Книжка «Стежка від воріт», ілюстрована фотографіями з Білозірки за зразками її віршів (серед яких на першому місці є вірш «Білозірка»), вийде в середині жовтня. Авторка хоче зробити презентацію книжки у Вашому селі – у місцевому клубі в неділю з жовтня ц.р. Зі Львова приїде авторка, її чоловік Лайош Молнар – сліпий бандурист, друзі, між ними і я. я гадаю, що це буде достойне вшанування небуденного таланту Вашої славної землячки, творчість якої вже зараз становить неабиякий внесок в українську літературу. Будуть і три її сини та онуки.
Я звертаюся до Вас з проханням надати нам для цієї благородної справи клуб і подбати, щоб на презентацію прийшло якомога більше білозірчан, для яких книжка написана в першу чергу. Кілька десятків примірників книжки ми привеземо із собою. Учасники презентації зможуть придбати й інші книжки Тетяни Фролової.
Приблизна програма презентації: Відкриття. Мій виступ. «Хрещення книжки». Виступ авторки. Вірші авторки та пісні на її слова. Бесіда з авторкою про її життя і творчість. Спогади старших білозірчан. Деталі можна обговорити з авторкою. Її адреса: Львів, Медової Печери 27, кв. 29, тел. 271 – 94 – 75. Я вірю, що Ви зв’язавшись із місцевим священиком, учителями, працівниками культурних та громадських організацій, докладете всіх зусиль, аби презентація книжки Тетяни Фролової «Стежка від воріт» стала справжнім святом для білозірчан, за що Вам заздалегідь дякую і тішуся на зустріч. З привітом академік Микола Мушинка, доктор філол. наук.
Пряшів, 5 вересня 1999 р.
Дорогі мої тернопільці!
Чомусь сталося так, що Тернопільщина стала в центрі моїх українознавчих досліджень. Володимир Гнатюк, Станіслав Дністрянський, Степан Рудницький, Софія Дністрянська… В останньому часі предметом мого зацікавлення стала поетеса з Тернопільщини Тетяна Фролова. Якщо перші чотири імена відомі кожному, то ім’я Тетяни Фролової відоме лише вузькому колові любителів поезії. А все ж таки йдеться про поетесу, вірші якої правом належить до золотого фонду української поезії.
Ця 57-річна сліпа поетеса з Білозірки досі видала три збірки віршів: «Виклик долі», «Повінь» та «Солоспів» (всі у Львові, власним накладом 1996-98 рр.). будучи зовсім сліпою, вона закінчила університет, виховала трьох синів (сама), досі працює вчителькою у школі для сліпих з азбукою Брайля пише. З 1996 року живе в гармонійному подружжі зі сліпим бандуристом Лайошем Молнаром, який цілий ряд її віршів поклав на музику і залучив до свого репертуару. Сама вона є чудовою співачкою.
Зараз в друку знаходиться перша частина її трилогії «Поклонюся землі». це спогади на босоноге дитинство сліпої дівчини в с.Білозірка, ілюстровані рядом документальних фотографій, добіркою віршів із трьох збірок та розділом із другої частини трилогії, що охоплюватиме її навчання у львівській школі для незрячих (в третій частині буде описано її життєві перипетії). Спогади сліпої поетеси – унікальне явище в сучасній українській літературі. Вони виходять у моєму приватному видавництві «Карпати» – на громадських засадах.
У неділю 31 жовтня ц.р. у клубі с.Білозірці Ланівського району відбудеться презентація книжки Т.Фролової «Стежка від воріт» (перша частина трилогії «Поклонюся землі»), в якій разом з авторкою братиму участь і я.
Було б добре, якби подібна презентація відбулася і у Тернополі. Авторка гідна того, щоб її представити тернопільській громаді. Вступ до презентації зробив би я, авторка б зачитала кілька своїх віршів (а може й розділ із книжки), її чоловік у супроводі бандури заспівав би пару пісень на її слова (дещо разом з авторкою). На мою думку, був би це гарний вечір поезії. Провести його можна було би у понеділок 1-го листопада. Ясна річ, що ні авторка, ні я не вимагаємо жодного гонорару, однак ні поділятися на фінансуванні вечора не можемо. Частину тиражу книжки ми привеземо із собою для продажу. Важливо, щоб на презентації були масмедії: телебачення, радіо та представники преси. Організатором вечора могла би бути держадміністрація, спілка письменників, музей, архів, університет або інша установа. Вечір слід належно спропагувати, а тернопільці вміють це робити.
Терміни – 31 жовтня (Білозірка) та 1 листопада (Тернопіль) є остаточними, бо в інший час я не зможу приїхати: до 23 жовтня (від 7 жовтня) буду в Канаді, від 10 листопада – в Італії. Адреса авторки: Тетяна Фролова, 290038, Львів, вул. Медової Печери 27/29, тел.71 94 75. Якщо Ви погодитеся з моєю пропозицією, прошу зв’язатися з нею, бо вона ні про що не знає. Домовлялись ми з нею лише про Білозірку. На жаль, книжка появиться друком лише на початку жовтня, отже я не вспію надіслати Вам навіть сигнального примірника, бо закордонні бандеролі будуть дуже довго.
Тішуся на зустріч.
М.Мушинка
Акай. Мікиїбі Миііпка, ОгЗс 030 01 РІ?Е$СЖ ЄогкбЬо 21 Т”|, (091) 449 26

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen − thirteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.