Тексти листів та листівок від Миколи Мушинки до Тетяни Фролової та Лайоша Молнара

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ З ПРОФЕСОРОМ МИКОЛОЮ МУШИНКОЮ

ЛИСТИ

Пряшів, 5 березня 1999 Дорога мені Тетяно і пане Лайошу! Ми є дуже раді, що мали змогу побувати на презентації Вашої книжки, бо з такою щирістю, з якою було прийнято Ваш «Солоспів», зустрічається не часто. Я написав вже статтю про цю визначну подію, яку буде опубліковано в нашій газеті «Нове життя», а може і у варшавському «Нашому слові» та в якійсь тернопільській газеті.
Повертаючись зі Львова ми зупинилися в Ужгороді. Там мене окупувало телебачення і в телестудії записали зі мною дві телепередачі, одну на півгодини. Переночували ми у наших добрих друзів на їх дачі на Земплинській Шираві біля міста Михайлівні у Словаччині. Там ми відзначили мій день народження, який припав на 20 лютого, тобто у переддень Вашої презентації, яку вважаю подарунком до мого свята.
Магда вже почала переписувати Вашу «Стежку від воріт». Постараємось видати її , хоч і в нас це – нелегка справа. Все менше і менше людей, які читають книжки, а ще менше тих, які їх купують. Ця справа не ліпша і у Вас, хоч там суцільне українське населення, а в нас вже виростає генерація, яка навіть азбуки не знає.
Дуже прошу якнайскоріше надіслати мені кілька фотографій до Вашої книжки, зокрема з Вашого дитинства: хату, як би був, то і вид на Білозірку, Вас у найменшому віці і пізніших етапах, тата, маму, сестер, братів, якщо є, то сімейну фотографію, фото зі шкільного періоду, зі школи для сліпих, роботи, університету, з друзями, обов’язково хору «Струмочку» з його керівником Вовком, фото з першого подружжя, Ваших дітей /сімейне/, з весілля з Лайошем, його як бандуриста і т. п.
Одним словом, виберіть колективно те, що вважаєте найкращим, а ми тут з того, що надішлете, зробимо остаточний вибір. Всі фотографії Вам повернемо назад після їх використання.
Якщо про презентацію були статті у пресі України, надішліть мені хоча би їх ксерокопії.
Я є дуже завантажений, але видання «Стежки» хотів би довести до кінця. За другу і третю частину рукопису автобіографії я не беруся. Це повинна зробити Україна і я вірю, що Ви там спонсорів знайдете. Не забудьте на задній частині фотографії написати її зміст. Тут Вам сини стануть у пригоді.
Я післязавтра виїжджаю на наукову конференцію до Ужгорода, а на дальший тиждень вибираємося з Магдою на десять днів до Праги, Оломоуца, Вишкова. Буду читати лекції і працювати в архівах.
Праці багато, але я є радий, що Магда мені допомагає не гірше, ніж Вам Лайош.
Свій день народження вдома я буду відзначати лише сьогодні. Приїдуть сини, невістки, онуки, свати. Будуть тости, побажання, пісні, жарти. Як завжди. Радість бачити всіх близьких вкупі.
Кінчаю, бо через годину маю сидіти в радіостудії.
З глибоким поважанням. Пані Тетяну щиро вітаю з її днем народження, який вона, відзначатиме наступного місяця. Щастя і здоров’я Вам на многая і благая літа! Ваші
Микола і Магда.

«Пряшів, 13.06.1999р
Дорогі мої друзі, Тетяно й Лайошу! Нарешті в мене на руках верстка «Стежки». В рукописі я не робив жодних змін, тому його не висилаю. А от вступну статтю висилаю на ваш суд. Нехай Сашко вам прочитає, а ви виправте, що треба і виправлений рукопис мені поверніть. Не хотів би я, щоб там було щось не так. Був би вам вдячний і за доповнення: що би ви хотіли, аби там було. З ваших фотографій я підібрав для першої частини штук дванадцять. Пару фотографій (з пізнього періоду) дам до вступу.
Мала б це бути дуже гарна книжечка. Сьогодні я їду на конференцію у Братиславу, повернусь на свято української культури у Свиднику і зараз же у понеділок їду у Прагу на пару днів. Дуже поспішаю.
«Стежку» я прочитав вже пару разів. Часто читаю й вірші Тані. Всі ми ними захоплені. На жаль, тираж книжки буде невеличкий – 500 примірників. З них – 400 віддамо вам.
Цілуємо Микола і Магда.»

 

«Пряшів 12.07.1999р
Дорогі Танечко та Лайошу!
Мені тільки що приніс верстку вашої книжки син Олесь. Я її не читав лише переглянув і несу на пошту, яку закривають.
Будь ласка, дайте комусь тямущому виправити помилки і поверніть мені рукопис, який я зараз же пущу до друку. Хотілось би, щоб помилок не було, а вони держаться книжки, як воші кожуха.
Додав я назви розділів. Може не дуже доречно. Їх теж можна поміняти. І підписи під фотографії. Одним словом, чекаю на виправлену верстку. Всі три книжки мали б мати спільну назву. Подумайте і про це!
В серпні ми з Магдою їдемо в Одесу, а у жовтні я буду на конференції у Львові. Тоді ми зробимо презентацію вашої книжки.
Напишіть, як вам вона подобається. Список спонсорів долучимо на цій вільній сторінці.
Хотілось би презентацію зробити і в Тернополі та може й у Білозірці. В жовтні я охоче поїхав би туди. Ваш Мушинка.»

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

six + 14 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.