Переписка Тетяни Фролової

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА РАДА

Депутат обласної ради від Тернопільського виборчого округу

ГЕРЕТА Ігор Петрович

  1. м. Тернопіль вул. Глибока. 15 роб, тел. 22-07-86.22-54-76 дом, тел. 24-84-93

 

6 жовтня 1999 р.

Вп.п.Тетяні ФРолові

ВЕЛЬМИШАНОВНА ПАНІ Тетяно!

Нам стало відомо від п.М.Мушинки.що ЗІ жовтня ц.р. у Вашому рідному селі відбудеться репрезентація Вашої книжки “Зтежка від воріт”.Чи не погодилися б Ви на подібний вечір у Тернополі   І листо-пада?Ми б його зробили хіба дещо ширшим з витанням Ваших поезій,піс­нями у виконанні Вашого чоловіка,тощо.Адже   наші артисти могли б де­що вивчити.

Проте,на жаль,ми не маемо жодної Вашої книжки.Тому просимо якнай­скоріше вислати їх на^мою адресу:46001,М.Тернопіль,майдан Мистецтв,З краєзнавчий  музей Ґереті Ігореві./Мій телефон на робот і-22-07-86, дома увечері-24-84-93/.

 

І. Герета.

 

 

Привіт зі Стрия.

Добрий день вам, Тетянко Іллівно, добрих днів вам усім та на многая літа.

Так, то та сама Ліна, що увірвалась вчора ввечір.

На те було багато причин. По-перше, хотілося стрінутись нашими душами з тих пір, як я опинилась тут (94 рік). Коли вперше зі Львова вас почула про вас… але тоді і донедавна мені всяке писання давалось лиш з якимось душевним надривом… мене понівечив менінго енцефаліт в 55-56 роках, коли мені йшов 11 рік, а на 13 р- уже була в Мукачівській школі, в 60 році ще одне ускладнення… і хвора, зігнута я все ж поїхала в Рівне на увп. Довго боролась, щоб не попхали будинок інвалідів. За верстатом мліла від болю. І в 18 переросла хворобу. Аж в 25 поступила на Українську філологію Рівненського педагогічного  інституту, працюючи в цеху, а з четвертого курсу- в вечірній школі. Все це крізь болі, переборюючи неміг… раптово втратила доктора Шапіто, що зустрівся, як я була на четвертому курсі. Сім років бувала в нього вдома, разом читали художню літературу, він читав на 13 мовах.

Я немов прозріла з ним. Втрата була… і в 83 році став мучити якийсь стогін, а відтак крик! Можете уявити мій відчай, я ж від болю ніколи не стогнала, а тут… лікарі знов безсилі бо то спазми в мозку. Все ж на уроки я ходила. Там мене щадило, хоч за порогом був і стогін і писк, а дома- крик! Друзів просила не приходити, а вони все ж йшли…

Братова зі Стрия кликала, брат теж… і в на 50 р. своїм я виїхала легковажно. Лиш згодом збагнула, що накоїла, залишивши друзів, знайомих, колег, учнів, нажитих за 33 Рівненські роки. З трьох інститутів з тамтешніх лікарень, знайомих вулиць будинків, куди я мандрувала з паличкою… і жададана тиша обернулась гнітючою самотою…

З Рівного писали, приїжджали, а я не могла нічого… зрідка писала. Потім являлись нові друзі. З’явилась в місцевій газеті стаття, прозвучали в ефірі… моя Ірина Оксанка (з аптеки. Прочула про вас і все питається, коли я вас знайду?! Телефон сконтачив лиш чора.

 

Так я вам начеркала про себе, щоб з вами не було так, як з Галиною Гордасевич. З нею почалось листування з радіопередачі, коли вона ще жила на Донбасі, а відтак у Львові.вона все просила написати про себе, про здоров’я. а я все відбувалась то лірикою, то жартом. Лиш раз описала, як мене жує акатерія: (вимушені рухи, знемога вспокоїтись і зосередитись. І «це» приправила жартами, а вона… казала, що читала мене, як Чорнобиль Щербака… я їй писала звідси. Нема нічого. Може адресу змінила. Можете ви можете десь там «стикатись», скажіть їй про мене. А?

Ось така то ситуація…

Кашпировський (замовлений, оббреханий) побував у Моршині. За єдиний сеанс я позбулася крику. Акатерія ослабла.

Благословляю сей день.

Шукатиму його Московську адресу. Може «горбачів фонд» поможе. Цього року Михайло Сергійович прислав мені свою книгу. Тепер двічі на рік пишу йому

Додому, а не у «фонд» та Кремль.

А в основному я живлюсь на хвилях «свободи», «голосах», «немецкой волне». Читати не важко і руками і вухами…

кашпировськи (з касети) дається легко, смачно сплю (зним).

 

От скільки я вам набалакала. Як нікому. Будьте. Люби , вас, Боже.

Ваша Ліна Василівна Кіндратишин.

Стрий, 293500, вулиця Галицька, н5, квартира 55. чекатиму в поезії і в прозі.

12 травня 1999 рік.

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − fourteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.