Cтежка від воріт 2005 рік

Розділ 15Мій перший племінник

 

Ой ти, котку Марку, Ходиш по ярмарку. Не торгуєш, не купуєш, Тільки робиш сварку. А-а-а — А-а-а!.. Люлю, люлю, люлю! Пішла мама по цибулю, А цибуля не вродила, Мама в хопті заблудила.

Колискова!.. Тиха і голублива, як теплі руки. То співає моя мама своєму онукові.

— Мамо, а ви мені теж такої співали?

— Ну, аякже!

— А ще якої?

— Та чи ж я пам’ятаю?

— А ви згадайте!

— Ну, ще…

Люлі — люлі — люлі! Чужим діткам дулі, А Танюсі калачі, Щоб спала вдень і вночі У куточку на печі, Щоб любили паничі.

— А навіщо мені ті паничі — сміюся я.

— Не знаю, пісня така. З пісні слова не викинеш.

Колиска підвішена до стелі. Вона сплетена з лози, а в ній під ряднинками настелено соломи. Порипують вервечки… А ще причеплена мотузка, щоб погойдувати, якщо треба, ногою, а руками в цей час можна щось робити. В колисці виколисується Яшко — перший мамин онук. Це у моєї старшої сестри Наді хлопчик народився, Яшко назвали. Мені його на руки не давали: мала ще. Але можна було з ним розмовляти. Правда, він ще нічого не розуміє, але плакати перестає. Я трохи так його бавлю. Принаймі, можу поколисати, або сестру покликати з городу, коли він дуже плаче. Трохи, правда, нудно, але зате у них є пасіка, і я їм мед. Та й бавлюся з Яшком не весь час. Тут у мене вже й дівчата є: Надя, Маруся, Леся. Маруся найбойовіша. Вона нами командує. Може й набити. Але мене ніколи ніхто не кривдив. Величезний ящик, що використовувався для зерна, зараз просихав на сонці і був для нас гарною хаткою. Ми чепурили його квітками і було нам гарно і весело. І то нічого, що в Марусі був ще брат і мама, а батька не було. Його вбили. А хто? Нам про це не казали. То нічого, що жили вони бідно. Мати билася, як риба об лід. Для нас горя не було. У нас було сонце, сякі-такі ляльки, яких ми найчастіше самі й майстрували із всяких шматинок. Правда, Надя одного разу для такого діла порвала нову гарну хустку. Ще й стрічок собі з неї начіпляла. Ото було їй за те!

А зараз Яшко спить, а моя мама щось шиє. Надворі йде дощ. Це зле, бо я не можу бавитися у садку. Але трохи й добре, бо зате я можу розмовляти з мамою, бо, коли сонце, то є робота на городі, а зараз… Ми розмовляємо тихенько, щоб Яшка не збудити. Порипує колиска, тарабанить по бляшці дощ.

— Мамо, а Бог є?

— Звичайно, є.

— А Петька каже, що нема.

— Бо він дурний! Так не можна казати.

— А коли Петька умре, то піде в пекло?

— Не знаю, дитино. Як Бог схоче.

— Шкода Петьку, — кажу я, — хоч він б’ється, купайло наше поламав… А однаково шкода. Бо це ж у пекло. Там чорти!

— Ет, покинь ту балачку! Та ще й при дитині…

— Мамо, а розкажіть про панів.

— А що про них розказувати? Так як пани. — Жили собі, розкошували, а ми їм служили. Пам’ятаю, одного разу увечері ми пряли. Була зима. Нас було дівчат із п’ять. Стара пані біля нас сиділа. Добра була пані. Сидимо, прядемо. А тут у вікні щось як завиє! Ми до вікна — вовк. Очі світяться. Сперся лапами, у вікно дивиться і виє. Ми всі стерпли. Страшно так. Тоді ліси великі були. Тепер таких немає. Ліс підходив до самого будинку.

— І що? — я також вся стерпла.

— Нічого. Пані не злякалася.

— Не бійтеся, діти — каже вона. — Вовк дурний. Світіть всі лампи і ставте по вікнах. Вовк вогню боїться. Посвітили ми лампи. Поставили по вікнах. Вовк походив, походив, повив та й пішов у ліс.

— Ой, а тепер вовки є?

— Нема. Ні лісів таких нема, ні вовків нема.

— А якщо є? — Мене взяв страх. — Ну хоч один. І він прийде колись і мене з’їсть.

— Не з’їсть. Тут нема лісу. Вовк не виходить з лісу. Хіба, коли дуже голодний.

— А якщо він буде голодний, і вийде з лісу, і прийде до нас, а я буду сама дома і не вмітиму засвітити лампу, бо я не бачу, тоді він мене з’їсть…

— Ну що ти видумуєш!

Мама вже певно і не рада була, що затіяла ту розмову. Та я й сама у своїй дитячій фантазії шукала захисту від вовка, який, невідомо звідки, взявся на мою малу голову.

— Не з’їсть!

— Раптом знайшла я вихід. — Його Фіник прожене. Правда, мамо?

— А вже ж, прожене, — зраділа мама, що вийшла з халепи завдяки нашому Фінику. Фіник — то був наш собака, якого ми колись ще маленьким виміняли у нашого сусіда за два відра картоплі. Фіник потім продовжував провідувати старого господаря, і той відрубав собаці хвоста. Так і жив у нас Фіник з своїм обрубком-хвостиком. До колишнього господаря більше не ходив, а до мене прив’язався дуже. Я його любила. Якщо мені щось смачне перепадало, то я потай від мами, ділилася з Фіником. Собака часто дихав, хекав, ніби хотів мені щось сказати, та не міг. Потім він, отаким приходитиме в мої дорослі сни, і мені дуже завжди хотілося знати, що сказав би мені Фіник, якби вмів

говорити.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 3 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.