ФІРМАНСЬКІ ІСТОРІЇ

Аби там що, не захоче. Хіба на гроші спокуситься. Але й не спокуситься. Він не такий.

– Чого мовчиш? Я тобі зараз писок наб’ю – то й знатимеш, як на парубків заглядатися.

Я розпусти не потерплю.

– Я заглядаюся чи Ви?

– Ах, ти ж, хамка! Чи не у вас, гоїв, сказано: що можна мамі, то не можна лялі?

– Ви не мама, а я не ляля.

– Вон! Вон звідси!

Сара зблідла, губи їй тремтіли. Орися стояла проти неї, не опускаючи голови. Не почувала себе ні приниженою, ні гіршою від тієї лютої жидівки, що вдає з себе бозна-кого.

– Добре. То я вже піду.

Та й почала складати свої скромні пожитки.

– Куди? – звереснула Сара. – У мене сьогодні гості. Де я в цю хвилю знайду собі покоївку? Прибирай мене скорше. Бачиш, як я через тебе рознервувалася? Ой-вей!

Про все те, ясна річ, ні Роман, ні ми не могли б знати, якби нам згодом не розказала Орися. Але те буде потім. А поки що ми думали-гадали, чого Роман після тих відвідин прийшов такий злий. Розпитувати ні про що ми його не стали, бо знали: питай – не питай –  нічого не розкаже, аж доки сам не захоче. От ми й чекали, доки він сам захоче нам розказати, що там з ним було. Але Роман не розказував, тільки спитав:

– Хлопці, ви щось їли? Бо такий голодний, що вола би-м  з’їв.

– Нас нагодували. А про тебе ми й не подумали. Гадали, що тебе в панських покоях пундиками годували, – не втримався Василь від шпичака. Роман тяжко вилаявся і засопів.

– Чекай, Василю, – заступився я. – Не може ж хлоп бути голодний. Треба якось сказати наймитам, щоб його нагодували.

– Там  зараз саме гості збираються. Їм не до нас.

– Нічого. Мусять Гершкового посланця нагодувати. Що, даремно жидівській кралі подарунок віз? Що там хоч було? Ти бачив?

– Та… якісь панські витрибенки. Хутро щоправда гарне. Та ще якісь золоті цяцьки. Якби таке нашій дівці подарувати, то вона не знала б, що з тим робити.

Ми засміялися.

– Тому нашим дівкам та молодицям ніхто такого не дарує.

Романа таки нагодували, і він трохи подобрішав. А потім розказав нам про свою дипломатичну візиту до жидівської панни. Ми слухали, дивувалися з забаганок молодої особи, а потім почали дрімати під музику, що долинала з панських покоїв. Музика і сміхи лунали довго, десь аж поза північ. Потім було чути, як роз’їжджалися ближчі гості, бо дальші зосталися ночувати. Ми собі дрімали під той тарарам, а коли все зовсім затихло, поснули міцним сном праведників, бо зраненька мали рушати в дорогу. Та недовго й спали, як до нашої комори нагло, з гвалтом увірвався той жидок, що не пускав Романа до Сари, з двома наймитами та каганцем. Писок жидкові перекривило і лаявся він так, що нас сміх розбирав: і по-польськи, і по-жидівськи, і таки ж по нашому. Побачивши, що всі ми на місці і, розбуджені світлом і жидівським гвалтом, протираємо заспані очі, жидок трохи погамувався, наче аж спантеличився, однак присікався до Романа:

– Ану, драбе, кажи: що там у тебе з панночкою?

– З якою панночкою?

– Та з Сарою.

– Та нічого. А що в мене може бути з жидівською панночкою? Я хлопець православний і в жидівське кодло не лізу.

– Ах, ти, гунцвот! Драб! Хам! Свиня!

– Я не розберу, за що пан жид мене лає. Чи й справді я мав згвалтувати ту вашу кралю?

Чи панові жидові сон кепський приснився? Чи пан, може, перебрав трохи на гостині в  панни Сари?

– Та як ти смієш!

– Бо інакше чого пан кричить, як навіжений? Пощо нас, чесних фірманів, розбудив серед ночі, як злодіїв яких?  Що ми пану поганого зробили? Хай пан хоч скаже. Мій пан Гершко з Білозірки та його синок не вельми будуть втішені, як ми розкажемо про такий негречний прийом його фірманів. Будьте певні, більше до вас ніхто не схоче їхати.

– До дзябла твого Гершка разом з його пришелепкуватим сином!

Аж тут до нашої кімнатчини вскочила пава з блискітками, цебто Орися. Вона була така, наче за нею гналися всі відьми Кам’янця разом зі стома чортами.

– Пане управителю, пане Хаїме! Роман тут ні до чого. Не сваріть його. Він нічого не знає.

То панночка. То панна Сара! Ой, Боже мій, що я наробила! То панна Сара. Вона послала мене, аби я вивідала, де поклали спати людей пана Гершка. Панна хотіла, щоб я покликала до неї фірмана Романа.

– Нащо їй здався Гершків фірман?

– Панна хотіла з ним про щось пильне поговорити.

– Поговорити? З фірманом? Вночі?

– От я теж так собі подумала та й побігла не Романа шукати, а до Вас.

– Вона подумала! Наче б то вона вміє думати! Чекай. А ти, дівко, часом не брешеш?

Може ти наклеп зводиш на панночку?

– Я? Брешу? Та щоб мене…

– Ну от що, – сердито обізвався Роман. – Самі собі розбирайтеся, хто з вас кому бреше, а нам дайте нарешті поспати. Пан жид пересвідчився, що я на місці, що панночки мені тільки сняться. І то, смію вас запевнити, не жидівки. Все. Хай вам грець! Я хочу спати. Ідіть ви всі до чортового батька.

Всі вийшли. Настала тиша, але ми вже до ранку так і не спали. Сон від нас вивтікав кудись. Видно, злякався жидівського гвалту. Ще сонце не зійшло, а ми вже були на ногах.

Пом’яті і невиспані, почувалися так, наче й ми були вчора на гостині і там пили по повній, не минаючи і не пропускаючи. Ми квапилися в дорогу. Вже й не чекали, доки нам дадуть поснідати. Думка була поснідати десь по дорозі. Ми вже виїхали з воріт, коли побачили, що дівчина біжить і до нас руками махає: мовляв, стійте. Коли дивимося – аж то вчорашня пава з блискітками, але вже у нашій звичайній одежі. Як придивитися, то й гарна дівчина. Нащо було на себе одягати ті жидівські лахи?

– Ей, Романе, твоя наречена біжить. Видно, таки судилося тобі тут в Кам’янці оженитися.

Як не з жидівкою, то з нашою.

Роман блимнув на мене сердитим оком, але нічого не сказав.

– А чого? Дівчина гарна, – докинув Василь. – Я б не відмовився.

– К лихій матері їх всіх! – все ще сердився Роман. А дівчина добігає і просить зі сльозами:

– Хлопці, лебедики! Вивезіть мене звідси. Люте жидівля зі світу мене зведе. Аж сичить від злості. Бідна я та нещаслива. Думала, буду при службі, щось зароблю, тішилася, а воно он як вийшло. І де в ній стільки злості береться?

– Добре, дівчино, – спинив таки я. – Нам ніколи всі твої біди слухати. Їх однак не переслухаєш. Кажи  швидше, куди тобі, – та й рушимо.

– А мені однаково, куди. Хоч і до Білозірки. Може там де й наймуся. Аби тільки подалі від тієї змії лютої. Ото вже комусь кислиці сняться. Я сирота. Нема в мене ні хатини, ні родини.

– Ну що, хлопці, нехай сідає? – питаю у товариства.

– То про мене, нехай, – сказав Василь. Роман промовчав. А дівчина притьмом на Романів віз. Клуночок під рукою тримає – видать, не багато пожитків у тому клуночку. Роман глянув на неї скоса, але нічого не сказав.

Їдемо. Зупинилися біля якоїсь старої корчми, щоб поснідати. Кличемо й дівчину, а вона нізащо!  Видно жиди й зароблених грошей не віддали. А побила б вас лиха година та нещаслива! Ще їм мало! На сирітських сльозах наживатися! А наш Роман, дарма, що красень, добре серце має. Виніс він дівчині щось перекусити. Повеселішала вона та й все скоса на парубка поглядає. А він що? Їде собі, наче й не помічає тих дівочих карих очей та тугих кіс.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 + nine =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.